Leemstuc, een mengsel uit verschillende soorten zand, silt en gekleurde klei, wordt vochtig op de muur aangebracht in een dunne laag van tussen twee en vier mm, afhankelijk van de ondergrond. Eventueel moet de ondergrond worden voorbehandeld met een primer om de leem goed te laten hechten op de muur. Hiervoor gebruik ik een primer op natuurlijke basis. De muur wordt in meerdere stappen afgewerkt. Om een schilderachtig effect te bereiken, verdicht ik het oppervlak met een speciale Japanse spaan. Als laatste wordt de wand nauwkeurig afgewreven en krijgt zo zijn uiteindelijke tekening.
De positive werking van leem, zoals warmte regulering, of de schimmel werende werking neemt toe met de dikte van de leemlaag. Dus wil je het ruimteklimaat nog extra verbeteren, bij voorbeeld in je slaapkamer, dan kun je kiezen voor een ondergrond van basisleem. Basisleem is een wat grovere leemsoort, die speciaal als onderlaag wordt ingezet. Maar ook de pure afwerking zonder extra toplaag heeft zijn eigen natuurlijke, ambachtelijke schoonheid. De basisleemkleur is meestal bruin of oker, maar ook aardsrood en grijswit bestaat.
Door zijn bijzondere, fysieke materiaal eigenschappen kun je leem veelvoudig toepassen en bewerken. Leemstuc kan dan ook heel verschillend afgewerkt worden. Glad of ruig, met of zonder toevoegingen zo als extra zand, stro of parelmoer is het ook nog mogelijk om de oppervlakte met een speciale was te beschermen. Dus naast kleur bepaalt textuur en oppervlaktebewerking de sfeer van je ruimte.
Leemstuc is geschikt voor bijna alle binnenruimtes. Het oppervlak is wel wat kwetsbaarder dan kalk of gipsstuc, maar laat zich ook makkelijk herstellen.
Badkamers en leem zijn een apart verhaal. Wil je toch een leemstuc in je badkamer, dan is een ademende ondergrond vereist, liefst een ondergrond van leem, wat de vochtregulering enorm verhoogt. Leemstuc verdraagt geen direct contact met water. Maar Tadelakt, een glansstuc op kalkbasis, kan hier een mooi alternatief voor zijn.
Ook ornamentele elementen hebben een lange en rijke traditie in
het werken met leem. Naast inkrassen of modelleren kun je vormen met een andere kleur leem inleggen, zoals deze ster.
Onderstaand de acht verschillende basis aardkleuren van een leverancier met wie ik graag werk. Deze kunnen uiteraard onderling gemengd worden waardoor je een grote bandbreedte subtiele kleurgradaties kunt creëren. Bovendien is het mogelijk om aan de natuurlijke soorten zand extra pigment toe te voegen en zo het kleurspectrum enorm uit te breiden. Graag ondersteun ik je in het vinden van de passende kleur en oppervlaktestructuur.